הבג"ץ, הממשלה, ומסירות הנפש
הרב יעקב יקיר
פורסם לראשונה בערוץ 7
י' בכסליו תשע"ו
במהלך המאבק על בית הכנסת אילת השחר בגבעת זאב, בשבועות האחרונים, לא שמע הציבור את שרי הממשלה תומכים במתפללים.
למרבה הצער הדברים המעטים שנשמעו מפיהם, היו דווקא כנגד המאבק. שר הביטחון יעלון השתלח בקהילת בית הכנסת ותיאר אותה כ"חבורת בריונים שהשתלטה על שטח כדי להקים בו צימר", השר בנט כתב: "פסיקת בג״צ בעניין בית הכנסת בגבעת זאב - קשה.
אולם אני שולל לחלוטין כל קריאה לסירוב פקודה או אלימות; יש לקיים את הפסיקה ולהקים בית כנסת במקום חדש". שר החינוך הפר את הדממה התקשורתי שלו בסוגיה, רק בתגובה לקריאה של גדולי הרבנים הספרדים, הרב שלום כהן והרב מזוז ורבנים נוספים, שאמרו: "זהו מעשה האסור על פי תורתינו הקדושה...גם החלטת מלכות ושלטון אינה משנה איסור תורה חמור זה שיש בו גם חילול ה'...אנו קוראים לכל מי שלב יהודי בקרבו - חוסו על נפשותיכם ואל תגעו לרעה בבית הכנסת!
לפני כשבועיים קבעו שופטי בג"ץ כי הרס בית הכנסת לא יעוכב יותר בשום מקרה, והורו להרוס אותו בתוך שבועיים – עד ל-17 בנובמבר. "אנו יוצאים מההנחה שהגורמים המוסמכים לא ימתינו הפעם עם הביצוע לרגע האחרון", הבהירו השופטים פוגלמן, מלצר והנשיאה נאור. הביצוע של ההחלטה התעכב, והשבוע נתבשרנו על "מתווה בנט דרעי" לפתרון בעיית בית הכנסת. בתאום עם מועצת גבעת זאב, הציב משרד הביטחון בהמשך להנחיית הממשלה, מבנה יביל שאליו יועבר באופן זמני בית הכנסת, עד להקמת מבנה קבע בתקופה הקרובה. שופטי הבג"ץ אישרו את המתווה ודחו את ההריסה, למרות דבריהם ההחלטיים בעבר, התברר שכאשר הממשלה מגדירה "גבולות גיזרה" גם בג"ץ מבין.
חיפוש הפתרון למשבר, ומציאת המוצא לבסוף, לא קרו מאליו. לא סתם ישבו רוה"מ ושרים בכירים בתחילת השבוע, עם נציגי קהילת בית הכנסת, כדי למצוא פתרון למשבר. מסירות הנפש של בני הישיבות, שעשו את בית הכנסת לבית מדרש של רבים, ושהו בו לילות כימים, היא שמנעה חילול ה' גדול. הרוח הבריאה, הקוראת בשם ה' ופועלת במסירות נפש להגשמת החזון הישראלי הקדוש, שנשבה מישיבת חומש בהובלת הר' אלישמע כהן, סחפה אחריה רבים וטובים למאבק על בית הכנסת.
התעוררות הציבור, חיזקה גם את רבני הציונות הדתית שקבעו: "החלטת הבג"ץ שגויה ומוטעת...איסור תורה להרוס בית כנסת ויש בזה חילול ה'...ולא יתכן שאדם מישראל יתן את ידו חס ושלום לעברה חמורה ואיומה שכזו." הנאמנים לדבר ה', הם שהציבו עמדה אל מול החלטת הבג"ץ, הם ששינו את עמדת הציבור, והובילו את הממשלה למצוא פתרון.
כאן המקום להודות לבנינו המסורים והאמיצים, על מאבקם ועל מניעת חילול ה' וח"ו קטרוג על ישראל.
למרות שפסיקת בג"ץ נובעת מתפיסת עולם משפטית הרואה את ישראל ככובש ביהודה ושומרון, כעמדתם של 'שלום עכשיו', 'יש דין', ו'בצלם', לא מעמידה הממשלה עמדה משפטית כנגדו. עמדת הבג"ץ, גוררת בעקבותיה עדיפות לערבים על פני הישראלים גם בקרקעות שאינן רשומות בבעלות פרטית. כל קרקע שאינה מבוררת כישראלית, עומדת לזכות הערבים ה"מקומיים", ולא לזכות ה"כובש", לכן לשיטתם יהרס בית הכנסת, אע"פ שלא הוכרעה שאלת הבעלות על הקרקע. הבג"ץ אינו רודף כאן את הצדק, אלא רודף את ההתיישבות, על בסיס האג'נדה השמאלנית אנטי ציונית שלו.
הממשלה הימנית שבראשה עומדים תלמידיו של זאב ז'בוטינסקי, שעל שמו נקראת "גבעת זאב", נכשלה בכך שלא אימצה את דו"ח השופט אדמונד לוי, על מעמד הבנייה ביהודה ושומרון. הדו"ח קובע כי מבחינה משפטית, ישראל אינה כובש זר ביהודה ושומרון, ומציע מדיניות ציונית להסדרת נושא הבניה. מי שהזמין את הדו"ח בשנת תשע"ב, היה רוה"מ בנימין נתניהו, שעד היום לא אימץ את מסקנותיו, וממילא הבג"ץ ממשיך במדיניות השמאל. אימוץ הדו"ח היה מונע את משבר בית הכנסת מתחילתו.
שוב מתברר, שכדי להעמיד אלטרנטיבה לבג"ץ, ולהשיב את המשפט בישראל, להיות ישראלי ערכי ואמיתי לא מספיק להיות ימני. הימין בממשלה קרא לכולם לכבד את פסיקת השמאל. הציבור המאמין הפועל גאולה עם אלקי ישראל, הוא זה שהתעורר ותבע את כבוד האומה וקודשיה. בקרב שהיה בין מערכת המשפט המנוכרת לערכי הנצח הישראליים, לבין "עמך ישראל" המתחבר לייעודו, התקדמנו הרבה בזכות מסירות הנפש, לימוד התורה וקדושת בית הכנסת.