"בעידן הנוכחי כל אחד יכול להשפיע"
יהודה עמרני מהתנועה למשילות ילמד בסדנת הכתיבה והאסטרטגיה שתתקיים בירושלים.
ערוץ 7
כ"ו כסלו תש"פ
בירושלים יפתח המחזור השני שילמד כיצד ניתן להשפיע ולחולל שינוי ציבורי. בין המרצים בסדנה יהיה גם יהודה עמרני, מייסד ומנכ"ל התנועה למשילות ודמוקרטיה שידבר על תחום האסטרטגיה והמדיניות הציבורית. את הסדנה מפעילים מכון 'תורת המדינה' ומכללת ליפשיץ.
כמי שפעל בשנים האחרונות לחשיפת הכשלים במערכת המשפט ולהשבת השלטון אל העם עמרני חתום בין השאר על חשיפת ועידת השתיים שסיננה מועמדים לשפיטה, חשיפת יומני שופטי בג"ץ, חשיפת מאגרים סודיים של הנהלת בתי המשפט וביטול מעקבים ברשת אחרי גולשים ועוד. יותר מכל, התנועה למשילות ודמוקרטיה הצליחה להנגיש לציבור הרחב את דפוסי הפעולה של האקטיביזם המשפטי.
לדברי עמרני: "היכולת לחולל שינוי, ולהחזיר לעם את הריבונות שניטלה ממנו על ידי שלטון הפקידים והמשפטנים, תלויה דבר ראשון במודעות הציבורית" הוא מזכיר בהקשר הזה את ספרו החדש של שותפו לייסוד התנועה עו"ד שמחה רוטמן שבימים אלה משיק את הסיפור שמסביר בצורה עממית אך יסודית את הכשלים שביסוד שלטון המשפטנים''.
כיצד אתם פועלים כדי להטמיע בדעת הקהל את הצורך בשינוי בתחום הזה?
"כהקדמה חשוב לומר שהתנועה למשילות לא נושאת אג'נדה פוליטית. היא פועלת כדי להחזיר את כללי המשחק הדמוקרטיים ועיוורת כלפי עמדות פוליטיות. מכיוון שהכנסת היא מייצגת את הריבון, אליה אנחנו מכוונים את מירב הפעילות שלנו. אם זה בהצעות חוק, ביוזמות פרלמנטריות, בדיוני הועדות ובעמידה בקשר שותף עם חברי כנסת מכל המפלגות ועם שרי הממשלה. לצד זאת, אנחנו מקיימים פעילות מחקר, שבוחנת מגמות בנושאים הקשורים לפקידות ולמערכת המשפט וכן עורכים מחקר משווה כדי לבדוק היכן ישראל עומדת ביחס למדינות העולם בנושאים בהם אנו עסוקים. במקביל צוות עורכי הדין שלנו עוקב אחר פעילות הפקידים ובתי המשפט באמצעות פניות, בקשות חופש מידע וכשצריך, אף עתירות לבתי המשפט".
אלו דרכי הפעולה. השאלה היא איך אתם מניעים את העשייה הזו אל המגרש הציבורי?
"את מטרת העל של החזרת השלטון אל העם פרטנו למטרות אסטרטגיות. האתגר הוא לזהות כיצד נכון לקדם את התהליכים בשילוב של הסברה לציבור, קריאה נכונה של יחסי הכוחות בכנסת ובממשלה, וכמובן מקצוענות רבה של הצוות המשפטי של התנועה כדי שנבחרי הציבור יוכלו להישען על ממצאים, טענות ועמדות שלנו וכך גם הציבור אותו אנחנו חייבים לגייס כדי לחולל שינוי. אחת המשימות החשובות שלנו היא להרים את המסך שיצרו המשפטנים בין התנהלותם לבין הציבור. הם יצרו שפה אמורפית עם מונחים סתומים שאפשרו להם כמו שכתבה דינה זילבר בספרה, לקבל או לדחות הכרעות ציבוריות מעל הראש של הציבור בלי להיות חשופים לביקורת. הרי איך תבקר ואיך תתקומם נגד שפה זרה? אני חושב שבעניין הזה אנחנו מצליחים לא מעט, והיום המצב שונה לטובה".
מה בידיו של האזרח הפשוט לעשות בעניין הרי מדובר במערכת חזקה ומאיימת?
"עידן האינטרנט והרשתות החברתיות מאפשרות לכל אחד להשפיע, בכל תחום. היכולת לחולל מהפכה עוברת דרך העט והמקלדת. ככר העיר הווירטואלית נגישה מאד, ואפילו נבחרי הציבור ומקבלי ההחלטות נמצאים במרחק אפסי וגם הם קוראים ומושפעים. צריך להיות חלק מהשיח. לא חייבים להיות משפטנים דגולים, האדם הסביר והמקלדת הפשוטה הם התשובה להרבה תקלות חברתיות, וודאי לזו שאנו מדברים עליה. השינוי חייב לבוא דרך העם, מי שכותב משפיע על דעת העם ושותף לשינוי".
האם ניתן ללמוד כיצד להשפיע?
"נכון שיש אנשים שנולדו עם כשרון אבל כל אחד יכול להתקדם בתחום. זה מתחיל עוד לפני הכתיבה עצמה – בכלים בהם משתמשים כדי לנתח מצב שעל סדר היום, למידת העובדות והסקת מסקנות. הכתיבה עצמה היא אכן אומנות, אבל לא צריך להיבהל מזה. כתיבה משפיעה היא כתיבה מנומקת, לא מעייפת וכשהיא מבוססת על עובדות רלוונטיות שמדליקות לאנשים נקודות למחשבה, זה עושה את העבודה. הבנה טובה של התהליכים והתבססות על נתונים, מקדמות מאוד את ההשפעה של הכתיבה. ישנם כמובן אמצעים אחרים כמו סרטונים והברקות רשת, אבל זה יותר ליחידי סגולה או בעלי יכולת טכנולוגית".
בסדנת הכתיבה והאסטרטגיה שתתקיים בירושלים ישתתפו בני ישיבות, עמרני יביא כדוגמא את התהליכים שחוללה התנועה למשילות ודמוקרטיה בשבע שנות פעילותה. מטרת הסדנה היא חשיפה לחשיבה אסטרטגית והקניית כלים לכתיבה ברשתות החברתיות ומאמרי דעה. ביו המרצים בסדנה ניתן למצוא את עמנואל שילה, עמית הלוי, שר התחבורה בצלאל סמוטריץ', ישראל זעירא, שלמה בקיש, שלמה פיוטרקובסקי הרב יעקב יקיר והרב יאיר קרטמן.